Metta Sutta’dan Metta Meditasyonuna

BORA ERCAN
23 OCAK 2021, SAAT: 18:00-20:00
59

Metta, Pali dilinde bir kelime. Sanskrit Mitra ve ondan dönüşen Maitri kelimelerinin Palideki karşılığı. Birbirine yakın olsa da farklı anlamları var, metta: dostluk, iyi niyet, arkadaşlık, cömertlik, sevgi doluluk, koşulsuz sevgi.

Metta, on mükemmellikten[1] biridir ve aydınlanarak Buddhalığa ulaşmak için bir önkoşuldur.

Metta’nın kökleri Buddha öncesi döneme kadar gider. Chandogya Upanishad 8.15 buna örnektir. Brahma’nın yeri olan Brahmaloka’ya varmak için ahimsa, yani tüm canlılara karşı şiddetsizlik ilkesinin kabulü şarttır. Burada ahimsa ile metta arasındaki sıkı bir bağ olduğunu da anlayabiliriz.

Maitri Upanishad günümüzdeki yoga anlayışına en uygun olan Upanishaddır ve söz ettiğimiz gibi maitri kelimesi metta anlamına gelir. Bununla birlikte Patanjali’nin yoga sutraları 1.33’te de metta’dan söz edilir.

Bu çalışmada eski metinlere dayanarak hazırlanmış olan metta meditasyonu uygulaması yapılacaktır.

————

[1] Theravāda geleneğinde on mükemmellik (1) bonkörlük (dāna), (2) moral değerler (sīla), (3) dünya işlerinden çekilme (nekhamma), (4) içgörü (pañña), (5) enerji (viriya), (6) sabır (khanti), (7) doğruluk (sacca), (8) niyet (adhiṭṭhāna), (9) iyi niyet (metta) ve (10) ılımlılık (upekkhā).

 

23 Ocak 2021 Cumartesi, 18.00-20:00